Sunday 17 January 2016

Udang Tempura

Salam dan Hi Semua...

Hari ni saya cuba buat udang tempura ala2 sushi king tu. Suka sangat makan tempura udang dia (ubi ten). Memang mencari untuk buat sushi pon. Lepas sebulan pergi kelas hari ini baru berkesempatan buat lepas semalam ke jusco mencari bahan-bahan yang diperlukan. Godek2 resepi, berkenan pada blog Hana's family.

UDANG TEMPURA

Udang Tempura


Bahan-bahan:

Udang secukupnya
1 biji telur
3/4 cawan air sejuk + 1 @ 2 ketul ais - bancuhan saya agak cair, mungkin lepas ni boleh cuba 1/2 cawan air
1 cawan tepung gandum
garam secukupnya
serbuk lada sulah
sedikit tepung katakuriko @ tepung jagung - x letak

Cara-cara:
  1. Udang dikupas kulit, tinggalkan bahagian ekor. Potong tak putus bahagian bawah udang dan tarik urat hitam menggunakan pencungkil gigi. Lapkan dengan kitchen towel. Pastikan betul-betul kering. 
  2. Ambil pencungkil gigi, cucukkan pada udang supaya udang lurus. Taburkan lada sulah dan tepung katakuriko. Gaul. Ketepikan.
  3. Dalam bekas lain, pukul telur. Masukkan air sejuk (pastikan btol2 sejuk! utk menghasilkan tempura yg rangup dan tak meresap minyak! Masukkan ice kiub seketul dua skali) . Buh garam sedikit. Masukkan setengah cawan tepung gandum. Kacau menggunakan garfu atau chopstick. Tuang baki tepung dan jangan over mix. Biarkan nmpk berketul2 aka tak sebati.
  4.  Panaskan minyak. Pastikan minyak btol2 panas. Celupkan udang ke dalam tepung dan goreng hingga kekuning2an. Angkat dan toskan.
 Sedap udang ni. Nyummy!

Sebelum makan jangan lupa tarik lidi keluar!

No comments:

Post a Comment